Toscane voor beginners

Toscane | steden & dorpen | musea | bezienswaardigheden | vakantie | typisch Toscane | vervoer | reisinfo | weer | links

Toscane weer & klimaat

Toscane heeft net als het overgrote deel van Itali een mediterraan klimaat. Dit klimaat onderscheid zich van andere klimaatsoorten doordat de droogste maand in de zomerperiode minder neerslag kent dan dertig millimeter In het geval van Toscane is dit juli. De maand met de meeste neerslag heeft minimaal drie maal zoveel neerslag als de droogste maand. De Middellandse Zee en de Tyrreense Zee hebben een grote invloed op het klimaat van Toscane. Door deze invloed liggen de gemiddelde dagtemperaturen er een stuk hoger dan je zou verwachten. Deze invloed zorgt er tevens voor dat er zo goed als geen weersextremen voorkomen in Toscane. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen.

Toscane bezienswaardigheden

De regio Toscane is rijk aan prachtige natuur, indrukwekkende historie en prachtige bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Toscane samengesteld:
Toscane bezienswaardigheden top 10

Het klimaat van Toscane kan het gehele jaar als aangenaam gezien worden. De zomermaanden kunnen wat warm en soms zelfs heet zijn, maar in de avond en nacht koelt het in de meeste gevallen genoeg af om aangenaam te zijn. De wintermaanden kunnen er koud zijn, maar langdurige vorstperiodes komen er zelden tot nooit voor. Natuurlijk liggen de gemiddelde temperaturen in het bergachtige deel van Toscane gemiddeld een stuk lager dan in de andere delen van de regio.

Zonnige zomermaanden

De warmste maanden van het jaar zijn normaal gesproken juli en augustus. In deze maanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets onder de dertig graden Celsius. De zon schijnt in deze periode negen tot tien uur per dag waardoor het op sommige dagen behoorlijk warm wordt. Deze periode is over het algemeen de meeste geliefde periode om een bezoek te brengen aan Toscane. Het grote voordeel is namelijk dat dit de droogste maanden van het jaar zijn. Er komen wel dagen met neerslag voor, maar de totale neerslag die in deze periode valt is te verwaarlozen. Gelukkig zijn veel van de bezienswaardigheden in Toscane te vinden in oude gebouwen met dikke muren, waardoor je veel minder last hebt van de warmte dan buiten. In de meeste musea zijn er gelukkig goede aircos aanwezig waardoor je geen of minder last hebt van de warmte.
Deze maanden lenen zich natuurlijk uitstekend om n van de mooie stranden in Toscane op te zoeken. Dit kan natuurlijk bij n van de populaire badplaatsen als Viareggio, Forte dei Marmi en Camaiore. Wil je echter wat anders, breng dan een bezoek aan n van de eilanden voor kust. Denk hierbij aan Giglio of Elba.

Winterweer

Het winterweer in Toscane blijft op de meeste plaatsen beperkt tot lichte nachtvorst, maar in de hoger gelegen delen kunnen er lange periodes met vorst voorkomen. In de Noordelijke Apennijnen zijn zelfs enkele skigebieden te vinden met meerdere pistes. De bekendste gebieden zijn Abetone, Cutgliano, Monte Amiata en Zum Zeri Passo Due Sant.
In de andere delen van Toscane zijn er jaren bij waarbij het kwik overdag niet onder het vriespunt uitkomt. Ook sneeuw zal in deze delen niet jaarlijks vallen. Gebeurt dit wel, dan zal dit natuurlijk voor prachtige plaatjes zorgen, maar dat is niet wat je verwacht in Toscane. Het is een prachtig zicht de glooiende heuvels en de cipressen in het Toscaanse landschap die helemaal bedekt zijn met sneeuw. Dit is zoals al gezegd wel uitzonderlijk; normaal gesproken komt het kwik in de meeste delen van Toscane niet onder het vriespunt en ligt de gemiddelde dagtemperatuur in januari net iets onder de tien graden Celsius. De gemiddelde neerslag in deze periode ligt wel behoorlijk wat hoger dan in de zomermaanden.

Neerslag

De meeste neerslag valt gemiddeld genomen in de maand november, maar ook in de andere winter- en herfstmaanden kan er behoorlijk wat neerslag vallen in Toscane. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Toscane verschilt niet heel veel met die van Nederland, alleen verschilt de verdeling over het jaar behoorlijk met wat wij gewend zijn. De zomermaanden zijn normaalgesproken de droogste maanden van het jaar. De gemiddelde maandelijkse neerslag in juli is minder dan 30 millimeter. In de winterperiode tijdens de koudste dagen van het jaar kan de neerslag als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. In de hoger gelegen delen, zoals in de Apennijnen zal dat eerder gebeuren dan aan de kust en in lagergelegen delen van Toscane.

Weersextremen

Door de invloed van de Middellandse Zee komen er in Toscane maar zelden echte weersextremen voor. Ondanks deze invloed komen er soms toch weersextremen voor. Zo kunnen er behoorlijke onweersbuien voorkomen in Toscane. Hierop zijn, in de meeste gevallen, de riolen en afvoerputjes niet berekend; met alle gevolgen van dien. Deze onweersbuien gaan vaak gepaard met harde winstoten en rukwinden.
In de zomermaanden kunnen in tijden van aanhoudende droogte er temperaturen voorkomen die richting de veertig graden Celsius gaan. Dit is erg onaangenaam. Als je Toscane bezoekt tijdens een dergelijk hittegolf, zorg er dan voor dat je voldoende drinkt en dat je op het heetst van de dag de schaduw of nog beter de zee of het zwembad opzoekt.

Klimaattabel Toscane

Onderstaande klimaattabel vormt een gemiddelde voor de regio Toscane. Lokaal kunnen er echter zeker afwijkingen voorkomen, onder andere door hoogte en de ligging ten opzichte van de zee. Op klimaatinfo Toscane kun je relevante klimaatcijfers vinden van verschillende bestemmingen binnen Toscane.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 10C 2C 3 uur 13 dagen 70 mm n.v.t.
februari 12C 3C 4 uur 12 dagen 75 mm n.v.t.
maart 14C 5C 5 uur 13 dagen 71 mm n.v.t.
april 18C 8C 6 uur 13 dagen 90 mm n.v.t.
mei 22C 11C 8 uur 12 dagen 68 mm n.v.t.
juni 25C 14C 9 uur 9 dagen 55 mm n.v.t.
juli 29C 17C 10 uur 6 dagen 38 mm n.v.t.
augustus 29C 17C 9 uur 8 dagen 57 mm n.v.t.
september 25C 15C 7 uur 9 dagen 81 mm n.v.t.
oktober 21C 11C 6 uur 11 dagen 102 mm n.v.t.
november 15C 6C 4 uur 14 dagen 115 mm n.v.t.
december 11C 3C 3 uur 13 dagen 101 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Als je een bezoek wilt brengen aan Toscane dan kun je dit het beste in het voor- of najaar doen. In deze periodes ligt de gemiddelde dagtemperatuur wat lager als in de zomermaanden, waardoor het een stuk aangenamer is om de regio te verkennen. De kans op langdurige neerslag is er dan wel iets hoger, maar wel al een stuk lager dan in de wintermaanden. De wintermaanden zijn over het algemeen te koud en te nat voor een vakantie in Toscane. In de wintermaanden komen er voornamelijk donkere grijze luchten voor in Toscane wat nou niet echt voor vakantiegevoel zorgt. Wil je echter op wintersport, dan is deze periode natuurlijk wel weer ideaal.

De zomermaanden, wat over het algemeen de drukste periode van het jaar is, zijn natuurlijk ook ideaal om Toscane te bezoeken. Je moet er dan alleen rekening mee houden dat het kwik op sommige dagen ver boven de dertig graden Celsius kan uitkomen.
Kortom de beste periode om Toscane te gaan verkennen is het voor- of najaar. In deze periodes heb je de grootste kans op aangenaam weer en is het wat minder druk bij de meeste toeristische bezienswaardigheden.

Meer info over Toscane

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Toscane:
bijzondere plaatsen in Toscane

de mooiste dorpjes van Toscane

Toscane informatie
Toscane weer & klimaat

Wil je specifieke informatie over steden in Toscane? Kijk dan op deze sites:
Florence voor beginners
Pisa voor beginners
Arezzo tips & info
Florence tips & info
Livorno tips & info
Lucca tips & info
Pisa tips & info
Siena tips & info

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy